Az OetU elsősorban településekkel, a tárgyak között a települések minőségére jelentős befolyással lévő tárgyakkal foglalkozik, ahogy ezt a TÁRGY címszó alatt is írtuk.

A nagy tárgyak – utak, felüljárók, töltések, … – esetében szokás a típustervek alkalmazása, mely során nem mindig jut figyelem a tényleges környezeti, városépítészeti szituációhoz való alkalmazkodásra.

Kistárgyak esetében két jellemző „hiba” fordul elő;          
– a forrásainknak megfelelően sok részletben, éppen az aktuális, „gazdaságos” kínálatnak megfelelően vásárolunk berendezéseket vagy
– az egész településen egyetlen utcabútorcsaládot használunk.
Mindkét esetben előfordulhat, hogy az utcabútor nem olyan, vagy nem pont ott van, amilyet és ahol a környezete megkívánna.

Különösen kényes kérdés a szobrok, emlékművek állítása. Vannak bizonyos sztereotip megoldások, amikkel találkozunk helytől és helyi hagyománytól függetlenül különösen kisebb településeken; például a gránit táblára vésett szöveg, terméskő posztamens, … melyek nem mindig veszik figyelembe a hely egyediségét. Fontos a köztéri alkotások elhelyezése is; a helyhez jól illő megoldások mellett vannak kényszeredetten központosított, vagy éppen túlzottan alárendelt helykiválasztások is.

A települési tárgyak és műtárgyak sora szinte végtelen, szívesen segítünk, ha közterületeik bebútorozására szánják el magukat, különösen kis települések hangulatát, építészeti minőségét tudja nagyon átalakítani az új „berendezés”.