A házépítés a legtöbb ember és szervezet életében ritka, nagy anyagi terhet jelentő, hosszú távra kiható „vállalkozás”, mely során sok olyan döntést kell hozni, amelyhez nem mindenkinek van kellő szakértelme.

A tervezéssel megbízott, jó építészek általában segítenek eligazodni, de ha nem vagyunk hozzáértők már a jó tervező választásához is szerencse kell.
Gyakori, alapvetően helyeselhető megoldás, hogy a már megépült házak közül választunk mintát, és ahhoz keresünk tervezőt. Ez a megoldás akkor bizonyulhat a későbbiekben is helyesnek, ha a minta és az az alapján felépült ház ugyanolyan igényeket kell, hogy kielégítsen, ugyanolyan fekvésű, méretű, városépítészeti és kultúrális környezetben lévő telken áll. Sajnos erre ma már kicsi az esély; a falvak lakóinak egykor egységes kultúrája ma már nem létezik.

A mintaválasztás alapján történő építés nemcsak családiház építésekor létezik, hanem nagyobb intézményi beruházások esetében is, ha az építtetőnek nincs gyakorlata abban, hogy mi alapján hozza meg a döntéseit.

Tanácsadás keretében segítjük a – funkcionális és építészeti – tervezési program megfogalmazásában, a telekválasztásban, vagy a meglévő telek beépítésével kapcsolatos lehetőségek feltárásában, a tervező esetleg a kivitelező (közbeszerzési) pályázaton való kiválasztásához szükséges dokumentáció összeállításában.
Középületek nem elsősorban az építtető, hanem a leendő közönség igényeit kell, hogy kielégítsék, a középületet használó közösség kultúráját, életminőségét reprezentálják. A közönség – közösség bevonása, a részvételi tervezés moderálása is szakértői feladat.

A HÁZAK nemcsak a tulajdonosaikat szolgálják, hanem a település részei is. A település képéért az önkormányzat felel, felelősségének azzal tud megfelelni, hogy a polgármesteren keresztül közvetlen beleszólása van abba, hogy mi és hogyan épülhet a településen. A tervezett házak szakmai megítélésének előkészítése a települési főépítész feladata. Hivatali főépítésszel nem rendelkező települések számára vállaljuk megbízással a főépítészi feladatok ellátását.