HÁZ fejlesztési tervezésről akkor érdemes beszélni, ha a már létezőktől különböző, új megoldásokat keresünk legyen az a funkcionális program, építési technológia vagy rendkívüli teljesítmény.

Kortárs innovációk         
– az okos ház, amely intelligensen reagál a környezet változásaira és a lakói igényeire,
– a passziv, az aktív ház, illetve az autonóm ház, amelyek energia takarékosak, sőt a maguk által felhasznált energiánál is többet termelnek, illetve mindenben önellátók.

A társadalom változásai funkcionális innovációkat igényelnek. Ilyenek például a CoHousing, a Coworking és további változások is várhatók a virtuális térben való lét miatti elmagányosodás ellensúlyozására; a természetközeli életformák és a magasszintű komfortigények összeegyeztetésére; a klímaváltozás, a népességnövekedés és a globalizáció negatív következményeinek ellensúlyozására.
Előbbiek okán, a távoktatás és a távgyógyellátás fokozódó térnyerésével különösen nagy változások várhatók ezeknek az alapvető fontosságú humáninfrastruktúráknak a működésében is.

Az OetU speciális skillje ezen a területen a problémák komplex kezelése. Ilyen jellegű feladatot társtervezőkkel szervezett teammel vállalunk.